Најчесто поставувани прашања

Што се прашувате за нашите услуги...

Центар за повици

+389 70 503 490

Назначување преку Интернет

Закажи состанок

Најчесто поставувани прашања

(FAQ)

1-ШТО Е ТРАНСПЛАТАНТ НА ​​КОСА?

Тоа е процес на пренесување на здрави фоликули на косата во области каде фоликулот на косата повеќе не е активен и каде што се јавува ќелавост, со помош на микрохируршки методи. Тоа е природно и трајно решение. При трансплантација на коса, здравата коса на пациентот се пресадува на истуреното место. Се планира и се спроведува целосно индивидуално. Фоликулите на косата кои се отпорни на опаѓање, обично во тилот на пациентот, се собираат и се трансплантираат во каналите отворени во деловите кои се разредуваат или целосно опаѓаат. Цел; Тоа е да се даде постојан влакнест изглед на природен начин што нема да биде очигледен кога садењето ќе се изврши во пределот на главата.

2-КОЛКУ ЧАСИ ТРЕБА ЗА ТРАНСПЛАНТА НА КОСА?

Процесот на трансплантација на коса во просек трае околу 6-8 часа. Овој период варира во зависност од техниката што се користи и бројот на графтови.

3-ДАЛИ ЧУВСТВУВАМ БОЛКА ПРИ ТРАНСПЛАТАНТ НА ​​КОСА?

Трансплантацијата на коса е операција која се изведува под локална анестезија. Со новите технолошки методи болката и болката не се чувствуваат.

4-Дали трансплантација на коса е конечното решение?

90% успех е постигнат во операциите за трансплантација на коса со најновата технологија во развој. Можете да ја зголемите трајноста на вашата коса со следење на точките на кои треба да се обрне внимание по процесот на трансплантација на коса и со заштита на вашата коса.

5-ДАЛИ ИНСПИРИРАНАТА КОСА ОПАЃА?

По нормалниот процес на опаѓање по трансплантацијата на коса, ризикот од опаѓање на трансплантираната коса речиси и да не постои. Причината за тоа е што фоликулите на косата земени од коренот на тилот и под увото се отпорни на опаѓање.

6-КАКО СЕ НАПРАВИ ТРАНСПЛАНТАЦИЈА КОСА?

Процесот на трансплантација на коса започнува со анализите направени на денот на постапката. Потоа се започнува фазата на планирање и колку калеми треба да се засадат во која површина се пресметува. Потоа, линијата на предната линија се одредува со примена на мерењето на златниот сооднос. На пациентот му се дава локална анестезија и операцијата започнува. Благодарение на оваа анестезија, пациентот не чувствува болка или болка за време на операцијата. Планираната количина на графт се собира од донаторската област. Потоа се отвораат каналите каде што ќе се садат корените. На крајот, земените графтови се ставаат во каналите и процесот на трансплантација на коса е завршен.

7-ШТО ТРЕБА ДА СЕ ЗЕМЕ ПРЕДВИД ПО ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КОСА?

Површината за садење не треба да биде под никаков притисок или удар. Првиот месец се забранети активности како фризерски услуги, солариум, пливање, сауна, турска бања и спорт. Не треба да бидете во многу топли и ладни средини. Трансплантираното место не треба да дојде во контакт со вода во текот на денот на постапката. Алкохол не треба да се консумира во текот на првата недела.

8-ДАЛИ СЕКОЈА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КОСА Е УСПЕШНА?

Дали операциите за трансплантација на коса ќе резултираат со успешен исход зависи од многу фактори. Сепак, многу од овие фактори можат позитивно да се променат благодарение на вашите внимателни и чувствителни избори. Изборот на вистинскиот лекар и центар за трансплантација на коса, состојбата на донорската област, зачестеноста на косата, нивото на опаѓање, техниката за трансплантација на коса и времето на чекање на фоликулите на косата се факторите кои влијаат на успехот.

9-КОЈ Е НАЈДОБРИОТ МЕТОД ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КОСА?

Најдобриот метод за трансплантација на коса варира во зависност од личноста. FUE или DHI Која метода е подобра и која треба да се примени е ситуација за која лекарот треба да одлучи само при прегледот, според пациентот и состојбата на косата на пациентот.

10- ШТО Е DHI ТРАНСПЛАНТА НА КОСА?

Методот DHI, наречен трансплантација на небричена коса, е метод на трансплантација без отворање канали. Неговата најголема предност е што нуди густа и природна трансплантација на коса со фокусирање на просторот помеѓу влакната без да ја оштети постоечката коса. Во овој процес, поставувањето и жлебот се случуваат истовремено. Графтовите се ставаат еден по еден во пенкалата за имплантација во согласност со дебелината на графтот и се трансплантираат во согласност со природните излезни агли на косата. На овој начин се заштитува постоечката коса и се завршува процесот на трансплантација.

11- ШТО Е FUE ТРАНСПЛАНТА НА КОСА?

Тоа е метода во која фоликулите на косата се земаат еден по еден со микромотори со специјални врвови под локална анестезија и се ставаат во области со ќелавост, земајќи го предвид природниот агол и насока на раст на косата. FUE е најкористена техника за трансплантација на коса во која косата се зема една по една од пределот на тилот и се пресадува една по една со методот на отворање канал. Благодарение на брзиот напредок на техниката FUE, интензивната трансплантација на коса се изведува во еднодневна сесија, дури и на многу чести отвори.

12- ШТО Е МЕТОД НА САФИР FUE?

Можно е да се стекне почест и природен изглед во овој процес, што се прави со врв од сафир. Трансплантацијата на коса од сафир се врши со засадување на фоликулите на косата земени од донорската област еден по еден во засеците во форма на V, отворени со сечила со врвови од сафир до областа што треба да се пресади. Трансплантацијата на коса со сафир се изведува слично како и традиционалната трансплантација на FUE. Разликата помеѓу двете е сечилото што се користи во фазата на канализирање. Додека челичните сечила се користат во традиционалниот метод FUE, техниката Сафир FUE користи сечила од сафир како што сугерира името.

13-МОЖЕ ЛИ ДА ГО КОРИСТАМ СЕРТИФИКАТОТ ЗА ГАРАНЦИЈА ЗА СИТЕ ФИЛИЈАЛИ?

Гарантниот сертификат што ви го дадовме можете да го користите во сите филијали.

14-КОЛКУ ТРЕБА ДА БИДЕ ЦЕНАТА ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КОСА?

Надоместоците за трансплантација на коса зависат од бројот на графтови што треба да се пресадат и колку сесии се потребни за да се покрие областа што треба да се пресади

15-ДАЛИ Е МОЖНА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КОСА ЗА ЖЕНИ?

Жените можат да направат и трансплантација на коса. Прашањето што треба да се разгледа овде се видовите на излевања. Операциите за трансплантација на коса даваат успешни резултати кај жените кои доживуваат трајно опаѓање на косата. Методот DHI повеќе го претпочитаат жените бидејќи обезбедува трансплантација на коса без бричење.

16-ШТО Е ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КОСА ВО ТЕМЕТО (ГОРНАТА ОБЛАСТ)?

Регионот на круната Vertex, кој има посебно значење во трансплантацијата на коса, значи трансплантација на коса. Губењето на косата, исто така наречено губење на косата од машки модел, започнува особено во ридската област. Со техниката FUE сафир се следи аголот на раст на влакната во пределот на круната и се врши сеидба.

17-ДАЛИ ИМА НЕКАКВИ НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ ОД ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КОСА?

Доколку се почитуваат препораките по садењето, потоа не се забележуваат несакани ефекти. Со едноставни мерки на претпазливост, овој процес може лесно да се заобиколи. Оток и чешање во донорската област се вообичаените несакани ефекти кои може да се забележат по операцијата.

18-ОД КОИ ДЕЛОВИ НА ТЕЛОТО СЕ ЗЕМААТ КОРЕНИТЕ ПРИ ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КОСА?

Кај некои луѓе со интензивно опаѓање на косата, може да нема доволно густина на косата во тилот на главата/донорската област за саканата количина на графтови. Во овој момент се применува методот на трансплантација на влакна на телото. Во овој метод, трансплантацијата се врши со корени земени од градите, тилот и брадата на лицето.

19-ДАЛИ ВОЗРАСТА Е ВАЖНА ПРИ ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КОСА?

Секој на возраст меѓу 24 и 65 години може да има операција за трансплантација на коса.

20-КОГА КОСАТА ПОЧНУВА ДА РАСТЕ ПО ТРАНСПЛАНТАЦИЈАТА?

По трансплантацијата на коса мора да помине одреден период за да расте косата. По шок загубата која се јавува по 1-2 месеци, косата повторно почнува да расте по 3-4 месеци. На крајот од четири месеци, стапката на раст на косата е во просек околу 30-40%. После тоа, растот на косата се забрзува во првите 6 месеци. На 5 и 6 месеци, должината на косата достигнува 1-2 сантиметри. Трансплантираната коса ја враќа својата природна структура на крајот од приближно 1 година.

21-ЗОШТО Е ВАЖНА ПРЕДНАТА ЛИНИЈА НА КОСАТА?

Најважната точка за трансплантираната коса да изгледа природно е планирањето на предната линија на косата. Дизајнот на косата, кој е многу важен при трансплантација на коса, варира од личност до личност. Поради меѓучовечките разлики во обликот на лицето, не може да се примени стандардно мерење. Други променливи што треба да се земат предвид при дизајнирање на предната линија на косата; анатомска структура на главата, возраст на личноста и количина на графт.

22-КОЈ Е ЗЛАТНИОТ СООДНОС ПРИ ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КОСА?

Една од најкарактеристичните карактеристики на успешна трансплантација на коса е ставот на предната линија на косата, правилното планирање на нејзините вдлабнатини и испакнатини и нејзиниот изглед како кај природната коса. Затоа, локацијата и обликот на предната линија на косата треба правилно да се одредат. Во оваа точка на природност, се користи златниот сооднос.

23-КОГА ЌЕ СЕ ВРАТАМ НА МОЕТО СЕКОЈДНЕВИЕ ПО ТРАНСПЛАНТАЦИЈАТА НА КОСА?

Со најновите технолошки методи кои се користат при трансплантација на коса, пациентите можат да се вратат на секојдневниот живот во рок од 1-2 дена по операцијата.

24- КАКО СЕ НАПРАВИ ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА БРАДА?

Трансплантацијата на брада се врши со пресадување на фоликулите на косата кои вообичаено се пренесуваат од различен дел од телото, како што е трансплантација на коса, во областа каде што ќе се засади брадата. Трансплантацијата на брада може да се направи за да се постигнат успешни резултати дури и кај луѓе кои никогаш не пуштиле брада, што во општеството се нарекува катче.

25- КАКО СЕ НАПРАВИ ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА ВЕЃИ?

Како и во операциите за трансплантација на коса, некои методи на анестезија се применуваат во операциите за трансплантација на веѓи. Додека локалната анестезија се применува во процедурите за трансплантација на веѓи, седацијата се применува кај пациенти кои се плашат од игли. Благодарение на седацијата и локалната анестезија, нема болка или чувство на болка.

26- ШТО Е ЛАСЕРСКИ ТРЕТМАН НА КОСА?

Ласерскиот третман за коса е квалитетна опција за нега на коса која поддржува поздрав проток на крв до ослабените фоликули на косата. Аплицирањето со ласер за коса се врши со машини со најнова технологија. Ласерот за коса применет од експерти во оваа област ја зајакнува вашата ослабена и истенчена коса.

27- ШТО Е ТРЕТМАН ЗА PRP (PLATELET RİCH PLASMA)?

PRP е регенеративна (обновувачка) вакцина која се добива од сопствената крв на пациентот. Со методот PRP, резултатите од трансплантацијата на коса стануваат подобри. Корените се закачуваат побрзо, факторите на раст кои ги стимулираат корените ги прават корените да растат посилни. Што е најважно, ја намалува стапката на трошење по трансплантацијата на коса.

28- ШТО Е ПРОТЕТСКА КОСА?

Протетската коса е нехируршка процедура која се применува на луѓе кои имаат истенчена или целосно изгубена коса. Постапката се изведува со лепење на протетската коса на скалпот на лицето. Најважната точка во овој процес е правилно да се изврши мерењето. За време на мерењето се одредуваат отпуштените или ретките површини на косата. Се создава шаблонот на косата на областа каде што ќе се нанесе протетската коса. Својствата на протетската коса се одредуваат според карактеристиките на косата што треба да се земе од лицето. Се состои целосно од вистинска коса.

29- ШТО Е ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА МУСТАЌИ?

Тоа е процес на садење или пресадување на влакната пренесени од донорската област во областа на мустаќите со методот на трансплантација на коса FUE, според густината или обликот на мустаќите за мажи над 24 години. Тоа е слично на трансплантација на коса. Меѓутоа, бидејќи се работи за процедура која се изведува на пределот на лицето, таа е почувствителна операција од трансплантацијата на коса. Со локална анестезија на усната пред операцијата, не се чувствува болка или болка за време на постапката. Периодот на опоравување по трансплантацијата на мустаќи е приближно 15 дена.

30- ШТО Е Трансплантација на трепки?

Доколку не е вродено или поради некои причини, може да се пресадат трепки. Нема хируршка лузна во трансплантацијата на трепките со методот FUE. Во принцип, трансплантацијата на трепките се прави во рок од 1-2 часа. Периодот на опоравување е околу 1 недела.

Можете да контактирате со нашите претставници за повеќе прашања…

https://vatanmed.com/wp-content/uploads/2022/04/sinanyolsal.png
https://vatanmed.com/wp-content/uploads/2022/05/RESIM-1-KADROMUZ.png

НАШИТЕ ПРИВИЛЕГИИ

Нашиот стручен персонал

Нашиот стручен турски тим се состои од искусен кадар во нивниот професионален бизнис.

Нашите здравствени консултанти

Нашите стручни здравствени консултанти ве придружуваат за какви било прашања што може да ги имате пред и по процедурата.

Нашиот сертификат за гаранција
Ние стоиме зад сите трансакции со нашиот Сертификат за гаранција кој важи во сите филијали.
17 години искуство
Постојано работиме за да ви обезбедиме најдобра услуга со нашето 17-годишно корпоративно искуство.